Logo Morvan Hovenier in de Morvan en Bourgogne

Cyclamen in de Morvan

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar vooral bij oudere landgoederen zie je een tapijt van paarse bloemetjes. Ze bloeien van begin augustus tot ergens in oktober, de cyclaam. Het is een genot om naar te kijken, zeker als er een paar honderd bij elkaar staan.

Schijfvormige knollen

De naam Cyclamen is afkomstig van de oude Griekse plantennaam ’Kyklaminas’ (’Kyklos’), dat wil zeggen: kring of schijf verwijzend naar de schijfvormige knollen. Een cyclaam moet ’n paar jaar ’vaststaan’ voordat hij tot rijke en optimale bloei komt. Het vermeerderen geschiedt door uitzaai, direct zodra het zaad rijp is. Een cyclaam groeit en bloeit het beste in een humusrijke grondsoort met een goede drainage. Bescherm hem tegen te veel kou in de winter door een mulchlaag, gun ‘m een rustperiode in de zomer (zonder te veel zon en warmte) en zorg voor enige schaduw tegen fel zonlicht in de winter en lente.

Aanplanten in de tuin

De Cyclaam groeit in een licht beschaduwde plek nabij bomen en heesters. Combineer ze met Helleborus, Sleutelbloem of Longkruid.

Hulp van een tuinprofessional nodig?

Schakel me in als je op zoek bent naar een hovenier voor het aanleggen, onderhouden of renoveren van jouw tuin? 

Laatste nieuws

Kasteeltuin Château de Coraboeuf in Ivry-en-Montagne
Tuinen Bourgogne

(Stam)bomen bekijken

Rond half september vinden jaarlijks ‘Les Journées européennes du patrimoine’ plaats. Vrij vertaaldde Open Monumentendagen. Een mooie gelegenheid om eens te kijken bij monumenten in

Lees verder