Ecologisch tuinieren

ecologisch tuinieren in de Morvan

Het creëren van een natuurlijker evenwicht in de tuin

Ecologisch tuinieren is voor mij het respecteren van natuurlijke processen, het stimuleren van biodiversiteit en het gebruik van natuurlijke materialen. Je zal mij niet met een gifspuit aantreffen om onkruid te verdelgen. Ik ben ervan overtuigd dat onkruid weinig kans heeft als je tuin goed in evenwicht is.
Een natuurlijke tuin heeft een diversiteit aan inheemse plantensoorten, trekt wilde bijen, vlinders en vogels aan. Een belevenis voor de tuinbezitter en onderhoudsvriendelijk. Er ontstaat een echte harmonieuze samenwerking tussen planten en dieren door het creëren van een natuurlijker evenwicht in je tuin.

 

Dit heeft een aantal voordelen, namelijk:
• het positieve effect op de biodiversiteit
• de verbetering van de beleving van de tuin
• het onderhoudsvriendelijk karakter

Nog steeds heerst de hardnekkige gedachte dat natuurvriendelijke tuinen ontaarden in woekerende onkruidweides. Het tegenovergestelde is waar: een ecologische tuin is geen inspanning, maar pure ontspanning. Ook probeer ik bij het tuinieren rekening te houden met klimaatverandering: droogte en hitte komen steeds vaker voor. Door te kiezen voor toekomstbestendige vaste planten kan je tuin wel een stootje hebben. Zo voorkom je dat je continu moet sproeien. Ik houd bij de indeling van je tuin ook rekening met de schaduw die planten elkaar kunnen geven.

Een weelderige tuin biedt meer voedingsstoffen voor bodemleven, insecten en vogels. Zo heb je zelf plezier van je ecologische tuin en deel je deze ook met de natuur. Voor mij is dat Natuurlijk tuinieren.

Wilt je weten hoe je tuin natuurlijker kan worden, mail of bel en ik kom graag langs voor een vrijblijvend gesprek hierover.

ecologisch tuinieren pad in de Morvan