Logo Morvan Hovenier in de Morvan en Bourgogne
Klimaatbestendige tuinen m.b.v. duurzaam tuinieren

Klimaatbestendige tuinen op de Floriade

Afgelopen week bezochten we de Floriade in Almere, de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar plaatsvindt. Na de droogste zomer in 500 jaar in Europa waren we vooral geïnteresseerd in bomen, struiken en vaste planten die bestand zijn tegen extreme hitte en droogte. Dat viel een beetje tegen. Het Duitse paviljoen had een poging gedaan met op het dak een hoekje met hittebestendige planten. Onder andere vijg, sedum, asters en verbena’s kunnen wel een stootje hebben. Andere paviljoens, waaronder India en Soedan, hadden alleen een souvenirshop ingericht. Hun aangeharkte tuinperkjes stonden er keurig bloeiend bij. Dit dankzij rijkelijk sproeien want bij de plantkeuze had klimaatbestendigheid geen rol gespeeld. Terwijl India en Soedan toch landen zijn met de nodige ervaring met droogte en hitte.

Tussen woestijn en zee

Dat geldt ook voor de Verenigde Arabische Emiraten. Met als uitgangspunt “Don’t fight nature, let’s join!” lieten ze zien hoe gekozen is voor het telen van gewassen in zilte grond. Zeekraal, mangroven, microalgen en zeegras groeien prima in zout water. En met de teelt en het aanplanten van mangrovebossen wordt CO2 opgeslagen. Zo werken de Verenigde Arabisch Emiraten aan een geschikte omgeving voor zoutminnende planten die gedijen tussen de dorre woestijn en de zee. Een interessant en inspirerend paviljoen.

Klimaat adaptie ook nodig in de Morvan

Bamboe beplanting

Enthousiast liepen we verder. Het paviljoen van China wordt gesponsord door de Bamboe Gigant. En dat was te zien: de toegangspoort, de gebouwen, een brug en de relaxstoelen zijn allemaal van bamboe gemaakt. Daarnaast is er een bamboebos en een bloementuin met pioenroos, hibiscus en chrysanthemum. Of bamboe goed tegen droogte kan, hebben we even opgezocht. Jonge aanplant en bamboe in pot kan niet tegen droogte, ze hebben juist extra water nodig. Vaste bamboeplanten met een flink wortelstelsel verdragen droogte juist wél. Dat komt omdat ze hun blaadjes oprollen en zo voorkomen dat er te veel vocht verdampt. Als je bamboe in de tuin wilt hebben, houd er dan wel rekening mee dat bamboe flink groeit. Er is een wereldrecord bekend van een bamboeplant die 91 centimeter op een dag groeide! Uiteraard hangt het wel sterk af van de soort die je kiest.

Mediterraans klimaat

Het Italië paviljoen ruikt mediterraans door de rozemarijnstruiken en cipressen. Is dit de toekomstige duurzame tuin in Nederland, België, Noord-Frankrijk en Duitsland? Het zou zomaar kunnen. Net als de verschuiving die we zien in de wijnbouw: druivenrassen die niet meer goed gedijen op hun huidige locatie en ‘opschuiven’ naar het noorden. Onze wens is om een appel- en perenboom te planten. Ondanks liefdevolle zorg en water hebben de prille boompjes het moeilijk na de wekenlange hitte. Op de Floriade realiseren we ons dat een citrus- of olijfboom verstandiger is. Het klimaat verandert en we moeten mee veranderen. Dus onze wensen bijstellen en ervan uitgaan dat we vaker te maken krijgen met lange droge perioden.

Kringlooplandbouw

Floriade met strokenteelt op basis van de permacultuur

Op Utopia Island vinden we geen tuinen maar kringlooplandbouw: smalle stroken met afwisselende gewassen. De gewassen houden elkaar goed in evenwicht: ze bieden elkaar schaduw, houden samen water vast in de bodem en leveren onderling compost. Ook de insecten en vogels profiteren van de bloeiende struiken en bessen. Kortom een boost voor de biodiversiteit in combinatie met een duurzame voedselvoorziening. Wil je hier meer over weten dan kun je een rondleiding over Utopia Island volgen. Op hete dagen treedt het hitteprotocol in werking en zijn er alleen ’s morgens rondleidingen. Dat laat zien dat ook op Utopia Island de strijd tegen de hitte nog niet gestreden is!

Hulp van een tuinprofessional nodig?

Schakel me in als je op zoek bent naar een hovenier voor het aanleggen, onderhouden of renoveren van jouw tuin? 

Laatste nieuws

Morvan

Cyclamen in de Morvan

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar vooral bij oudere landgoederen zie je een tapijt van paarse bloemetjes. Ze bloeien van begin augustus tot

Lees verder