Logo Morvan Hovenier in de Morvan en Bourgogne

Optimaal profiteren van de herfst? Begin met mulchen!

Herfstbladeren zijn perfect voor het creëren van je eigen mulchlaag! Mulch biedt bescherming aan je planten tegen weersomstandigheden, onderdrukt onkruidgroei, verrijkt de bodem en stimuleert het bodemleven. Het gebruik van herfstbladeren als mulchmateriaal is een milieuvriendelijke en doeltreffende keuze.

Wat is mulch?

Veel mensen vragen zich af wat van mulch de betekenis is. De betekenis van mulchen is het verspreiden van organisch materiaal, zoals bladeren en compost, over de bodem. Mulch bestaat uit organisch materiaal, waaronder bijvoorbeeld grasmaaisel, compost, houtsnippers, blaadjes, stro, hooi, etc. Dit organisch materiaal vormt een natuurlijke laag die de bodem bedekt. 

Waarom mulch belangrijk is voor je tuin

Wat kan een laag van organisch materiaal nou betekenen voor je tuin? Nou, een stuk meer dan je in eerste instantie zou denken! Met mulchen boots je eigenlijk  natuurlijke cycli na, maar dan versneld. Wanneer je namelijk de natuur (bijvoorbeeld je tuin) met rust zou laten, krijg je hetzelfde vruchtbare en voedende effect als wanneer je mulcht. Mulchen versnelt dit proces.

De voordelen van mulchen:

  • Je planten worden beschermd tegen diverse weersomstandigheden.
  • Onkruidgroei wordt onderdrukt en beperkt.
  • Je planten krijgen automatisch voeding.
  • De kwaliteit van de bodem verbetert.
  • Het bodemleven wordt gestimuleerd en gevoed.
  • Vocht wordt beter gereguleerd.

Composteren van herfstbladeren voor gebruik als mulch

Als je de bladeren hebt verzameld en het liefst versnipperd, is het tijd om een composthoop of compostbak te maken in je tuin. Een geschikte plek biedt bescherming tegen te veel regen en laat daarnaast genoeg lucht door. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bak met gaten aan de onderkant, zodat er genoeg zuurstof bij het organisch materiaal komt. Op de bodem van je composthoop leg je een laag met bladeren. Dit wordt de basis van de composthoop, waar je vervolgens een laag ander organisch materiaal aan toevoegt. Denk hierbij aan fruit- en groenteresten, grasmaaisel, stro, houtsnippers, etc. Deze organische materialen zorgen voor voldoende stikstof om het composteringsproces te ondersteunen. Om het proces te versnellen, is het noodzakelijk om de composthoop vochtig te houden. Vooral wanneer je composthoop genoeg doorgelucht wordt, zal dit de ideale omgeving zijn voor de afbraak van het organisch afval. Geef het vervolgens wat tijd zodat het composteringsproces afgerond kan worden.

Hulp van een tuinprofessional nodig?

Schakel me in als je op zoek bent naar een hovenier voor het aanleggen, onderhouden of renoveren van jouw tuin? 

Laatste nieuws

Morvan

Cyclamen in de Morvan

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar vooral bij oudere landgoederen zie je een tapijt van paarse bloemetjes. Ze bloeien van begin augustus tot

Lees verder
Kasteeltuin Château de Coraboeuf in Ivry-en-Montagne
Tuinen Bourgogne

(Stam)bomen bekijken

Rond half september vinden jaarlijks ‘Les Journées européennes du patrimoine’ plaats. Vrij vertaaldde Open Monumentendagen. Een mooie gelegenheid om eens te kijken bij monumenten in

Lees verder