Logo Morvan Hovenier in de Morvan en Bourgogne
Kasteeltuin Château de Coraboeuf in Ivry-en-Montagne

(Stam)bomen bekijken

Rond half september vinden jaarlijks ‘Les Journées européennes du patrimoine’ plaats. Vrij vertaald
de Open Monumentendagen. Een mooie gelegenheid om eens te kijken bij monumenten in de Bourgogne en Morvan die normaal gesloten zijn voor publiek. Ook bekende musea en kastelen nemen deel, vaak met een gereduceerd tarief of een speciaal programma. Dit jaar namen we een kijkje bij Château de Coraboeuf in Ivry-en-Montagne. Het kasteel ligt een halfuurtje rijden van Beaune in een mooie groene omgeving.

Van het kasteel zelf kun je alleen een torenzaal bekijken. Daar hangen de stambomen van de opeenvolgende eigenaren aan de muur. We hebben niet zo’n belangstelling voor deze stambomen
en maken liever een rondje in de tuin. Halverwege komen we een idyllisch en monumentaal uitziend
bruggetje tegen. Een bruggetje dat gebruikt wordt door koeien want het bruggetje komt uit op het
weiland waar zij grazen; een weg sluit er niet op aan. Voor deze koeien is het iedere dag Journée du
patrimoine: ze hebben uitzicht op het kasteel en een historische brug voor hun weidegang.

Tuinelement bij Château de Coraboeuf in Ivry-en-Montagne

Arboretum

De bordjes door de tuin volgend lopen we langs een paviljoen, een tuinhuis met mooi zicht op het kasteel. Dan komen we het arboretum tegen, de bomentuin. De stambomen lieten we links liggen maar voor deze bomen slaan we af. We struinen wat rond tussen de bomen die keurig in het gelid staan. We tellen 73 verschillende bomen waaronder bijzondere soorten. Bordjes met namen ontbreken in deze bomentuin. Eigenlijk is dat ook wat achterhaald in 2022: met onze app weten we toch de zeldzamer soorten te determineren.

Gele zeepboom nabij de Morvan in kasteeltuin Château de Coraboeuf in Ivry-en-Montagne

Half september is de ideale tijd voor een bezoek. De bomen staan nog in het blad en dragen vruchten en noten. We nemen wat noten van een zwarte walnoot mee om te planten in onze eigen tuin. Misschien hebben we straks een Coraboeuf afstammeling in eigen tuin? We maken de stamboom vast klaar.

Hulp van een tuinprofessional nodig?

Schakel me in als je op zoek bent naar een hovenier voor het aanleggen, onderhouden of renoveren van jouw tuin? 

Laatste nieuws

Morvan

Cyclamen in de Morvan

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar vooral bij oudere landgoederen zie je een tapijt van paarse bloemetjes. Ze bloeien van begin augustus tot

Lees verder