Ook in de winter valt er in de tuin nog heel wat te doen, dat weten hoveniers als de beste. Welk tuinwerk kun je doen in de koude maanden en wat moet je vooral laten? De aanleg of renovatie van een tuin, is juist ideaal in de herfst of winter. Er zijn altijd perioden dat het niet vriest en zelfs de grond niet bevroren is. De grond is tot ver in de herfst nog een stuk warmer dan in het vroege voorjaar. Planten zijn in rust en laten zich makkelijk planten en verplanten. Bovendien krijgen ze de tijd om rustig nieuwe haarwortels te vormen en te wennen aan de nieuwe grond waar ze in staan. Dat betekent dat ze in het groeiseizoen dat volgt, al veel krachtiger zijn dan planten die dan in het blad (en vaak zelfs bloeiend) geplant worden. Het aanslaan van planten in het groeiseizoen valt vaak behoorlijk tegen. Mijn advies: plant winterharde, bladverliezende planten daarom al in herfst en winter tijdens vorstvrije periodes. Wintergevoelige planten moet je pas in het voorjaar planten als de kans op vorst is geweken.
Planten van bomen en hagen
Het is nu een goede tijd om bladverliezende hagen te planten. Zet de planten in de haag zo dicht bij elkaar dat de takken van de planten goed in elkaar grijpen. Alleen zo krijg je een dichte haag. Meestal komt het erop neer dat je van haagplanten die 1 m of hoger zijn, vijf planten per strekkende meter nodig hebt.
Het is nu ook de tijd om nieuwe bomen te planten. Als de bladeren van de boom vallen, valt namelijk ook de sapstroom stil. De boom gaat in een soort van winterslaap, en dat is het ideale moment om de boom te verplanten. Je kan nog bomen planten tot de vroege lente. Na de maand maart laat je jonge bomen beter met rust want dan komt het transport van voeding en water richting de kruin en bladeren weer op gang.
Bollen planten in december
Wie het wil, kan zolang het niet vriest naar hartenlust planten en verplanten. Bollen, zoals tulpen en narcissen, kunnen nog prima in december worden geplant. Dat late planten is soms zelfs beter omdat als de grond kouder is, de bollen minder vatbaar zijn voor ziekten.
Wintersnoei door de hovenier
Behalve het snoeien van beplanting, is de winter ook het seizoen voor de snoei van bomen, heesters en fruitbomen. Als deze langer dan een jaar op hun plek staan, kunnen deze worden gesnoeid. Zeker voor de snoei van een appel- of perenboom is de winter het juiste seizoen. De snoei zorgt voor appels en peren van een goede kwaliteit. En de snoei van oude takken verbetert de gezondheid van de boom. Overigens doe je er goed aan bij nat weer of vorst niet te snoeien. En zeker niet voor de winter. Dan zijn de bomen bij snoei gevoelig voor ziektes. De hovenier weet welke takken gesnoeid kunnen worden, zonder het bloemhout weg te knippen. Natuurlijk worden bij het werk om de tuin winterklaar laten maken ook de overige snoeiwerkzaamheden aan heesters en bomen uitgevoerd. Ook leibomen worden in het winterseizoen gesnoeid.
Rust in de wintertuin
In de tuin staan nog veel uitgebloeide planten recht overeind in de tuin. Het biedt een schuilplaats voor allerlei diertjes die bescherming zoeken in de winter. Voor de hortensia’s, lavendel en verbena’s kan het helemaal geen kwaad om deze pas in maart te snoeien.
Ik help je graag bij het uitvoeren van een winterbeurt. Vanuit mijn ervaring weet ik precies op welke wijze we jouw tuin gereed kunnen maken voor de winter. Op die manier is de winterbeurt geen tijdrovende klus. Met de juiste gereedschappen werk ik snel en efficiënt.
Hulp van een tuinprofessional nodig?
Schakel me in als je op zoek bent naar een hovenier voor het aanleggen, onderhouden of renoveren van jouw tuin?